Inhoud van de stage

In deze verdiepingsstage richt je je volledig op het verdiepingsthema neuro-oncologie uit NEURON 2.

Aan de slag
De stage begint met een introductie van twee weken, waarin je kennismaakt met de verschillende disciplines die betrokken zijn bij de neuro-oncologische zorg. Vervolgens begint de verdieping.

In deze stage leer je alles over de behandeling van oncologische patienten met uiteenlopende ziektebeelden. Van hersen, leptomeningeale en epidurale metastasering van diverse tumoren (melanomen, long- en mammacarcinomen) tot neurologische complicaties van de oncologische behandelingen en primaire hersentumoren. Omdat het AVL een voorloper is op multidisciplinaire oncologische behandelingen, word je tijdens de stage dan ook nauw betrokken bij de verschillende MDO’s.

Geef richting
De verdiepingsstage duurt 6 maanden, waarbij je 2 of 3 dagen per week in het AVL en 2 dagen in het VUmc je opleiding volgt. De gecombineerde stage in deze twee ziekenhuizen geeft je een breed overzicht van de diagnostiek en behandeling van zowel primaire hersentumoren, metastasen en neurologische complicaties van oncologische behandelingen. Een verdiepingsstage van 3 maanden uitsluitend in het AVL (4 of 5 dagen per week) behoort ook tot de mogelijkheden.

Over de afdeling
De vakgroep neurologie is een klein hecht team, bestaande uit 3 neurologen, 1 fellow neuro-oncologie en een verpleegkundig specialist. Als team werken we nauw samen met  de afdeling radiotherapie, neurochirurgie (A-UMC) en de medisch-oncologische vakgroepen. Hierdoor ontstaat een optimale multidisciplinaire aanpak, waarbij je veel van elkaar kunt leren.

Binnen onze vakgroep verrichten we tevens veel wetenschappelijk onderzoek. We focussen ons hierbij op cognitieve stoornissen na systemische oncologische behandelingen en radiotherapie, en de diagnostiek en behandeling van hersenmetastasen en leptomeningeale metastasen.