Programma

Leren en werken
De opleiding start met een beroepsvoorbereidende periode (BVP). Je verdiept je in de theorie en maakt kennis de algemene anatomie en ziekteleer. Ook zet je je eerste stappen in operatiekamer. Je loopt zelfs drie weken stage op de verpleegafdeling en een week op verschillende functieafdelingen. Zo leer je het ziekenhuis van binnenuit goed kennen.

Daarna start de rest van de opleiding, toegespitst op jouw taken als operatieassistent. Deze bestaat uit 6 verschillende theorieblokken, waarbij je een paar weken theorie volgt en vervolgens je geleerde kennis in de praktijk brengt. Hierbij ga je aan de slag in een steeds complexere werkomgeving en krijg je stap voor stap meer verantwoordelijkheid. 

Onderwerpen
Tijdens de opleiding tot operatieassistent verdiep je je in de verschillende specialismen, zoals:
- Algemene chirurgie

- Gynaecologie

- Urologie

- Plastische chirurgie

Over de afdeling
Als operatieassistent in opleiding werk je op de OK samen met veel verschillende deskundigen. Van anesthesiemedewerkers tot chirurgen vanuit diverse specialismen. De operatieafdeling telt 12 operatiekamers en is een afdeling met veel dynamiek en strak geplande programma’s. In het AVL behandelen we alleen oncologische patiënten. Met jouw werk lever je dus een belangrijke bijdrage aan het oplossen van het kankervraagstuk.  

Goed om te weten
Voor deze opleiding kom of ben je in dienst van het AVL. Je werkt en leert op de OK, binnen een team van gedreven operatieassistenten. De opleiding vindt voor 80% plaats in het AVL. Daarnaast volg je een deel van je praktijk in het BovenIJ Ziekenhuis. Hier doe je onder meer ervaring op met orthopedie, traumatologie, verloskunde en operaties bij kinderen.

Resultaat
Na afronding van de opleiding tot operatieassistent ontvang je een CZO-erkend diploma.