Programma

Inhoud van de opleiding

Als KMBP’er in opleiding maak je uitgebreid kennis met moleculaire diagnostiek in de pathologie. Binnen het AVL doe je dat in een innovatief, oncologisch-gespecialiseerd werkveld. De nodige begeleiding tijdens je opleiding ontvang je van uiteenlopende deskundigen zoals KMBP’ers, pathologen en LSKG’ers (Laboratorium Specialist Klinische Genetica). Je gaat dan ook aan het werk in een grootschalig en ambitieus team.

Aan de slag
Tijdens de opleiding leer je alle vaardigheden voor het analyseren en inzetten van onder meer bepalingen voor therapiekeuze en therapieresistente mechanismen waarin de integratie met kiembaananalyse een grote rol speelt. Ook richt je je op het interpreteren van moleculaire diagnostische bepalingen, zoals whole genome sequencing data en PTO’s (primaire tumor onbekend). Je leert uitslagen rapporteren en bespreekt deze met collega’s en andere specialisten tijdens het moleculaire tumor board (MTB).

Samenwerking met klinische genetica is een belangrijk onderdeel van je werkzaamheden. Daarnaast bestaat er een zeer nauwe interactie tussen de pathologen en KMBP’ers binnen het team. Verder word je zoveel mogelijk betrokken bij de planning, uitvoering en evaluatie van procedures die betrekking hebben tot moleculaire laboratoriumdiagnostiek. Hiervoor maak je actief deel uit van de laboratoriumorganisatie en verdiep je je in alle bijbehorende facetten, van finance tot workflowoptimalisatie.

Over de afdeling
De opleiding KMBP wordt verzorgd door de afdeling Pathologie van het AVL. De missie van deze afdeling is om zo veel mogelijk relevante informatie te halen uit zo weinig mogelijk weefsel, cellen en DNA/RNA. Op deze manier voorzien we iedere patiënt van de beste behandeling op maat, nu en in de toekomst. Deze missie maken we waar met zo’n 125 medewerkers werkzaam in de diagnostiek en research.

Wetenschappelijk onderzoek en stages
Als KMBP’ers dragen we bij aan onderzoek in het gehele AVL. Daarmee zijn de mogelijkheden om mee te werken aan baanbrekend onderzoek legio. Ook kun je, in overleg met je opleider, eventueel een onderdeel van de opleiding in het LUMC volgen.

Thema Persoonlijke Ontwikkeling
Door de steile leercurve had ik binnen korte tijd al het gevoel een belangrijke bijdrage te leveren aan de moleculair diagnostische zorg.”
Linda Bosch Klinisch Moleculair Bioloog i.o.