Inhoud van de stage

In deze differentiatiestage richt je je volledig op hoofd-halsoncologie. Hierbij word je opgeleid binnen de volgende thema’s: diagnostiek, behandeling en revalidatie van maligne en benigne tumoren in het hoofd-halsgebied, inclusief premaligne afwijkingen.

Aan de slag
Na een gedegen inwerktraject ga je direct aan de slag op de poli. Je ziet nieuwe patiënten en stelt behandelplannen op, die je wekelijks bespreekt in het multidisciplinaire overleg. Je leert op het OBC om zelfstandig kleine ingrepen uit te voeren. Daarnaast sta je wekelijks vier dagdelen op de OK, waar je tracheotomiën en panendoscopiën uitvoert en waar je assisteert bij grote chirurgische ingrepen. Hier mag je onder begeleiding delen van de operatie zelf uitvoeren. Tijdens deze stage doe je geen diensten, dus je hebt alle aandacht voor jouw differentiatie.

Uniek in deze differentiatiestage is dat je ook de mogelijkheid krijgt om intensiever kennis te maken met andere specialismen, zoals radiotherapie, medische oncologie, pathologie of klinische genetica. Ook is er ruimte om met onze onderzoekers mee te lopen. Op deze manier vergroot je jouw kennis van het oncologisch werkveld ook in brede zin.    

Over de afdeling
De afdeling Hoofd-halschirurgie in het AVL is de enige afdeling in Nederland waar kaakchirurgie en KNO gezamenlijk één team vormen. Hier werken 10 specialisten die zich helemaal toeleggen op de oncologie. Hiervoor werken ze nauw samen met de verschillende paramedische disciplines en andere afdelingen. Ook is er veel contact met andere specialisten in het ziekenhuis waarmee je dan ook intensief samenwerkt, zoals de radiotherapie, medische oncologie, pathologie en radiologie. Hierdoor ontstaat een optimale multidisciplinaire aanpak, waarbij je veel van elkaar kunt leren.

Op de afdeling doen we wekelijks grote chirurgische ingrepen met reconstructie van het hoofd-halsgebied. Omdat het AVL een expertisecentrum is op het gebied van oncologie, zien we veel patiënten met melanomen, of die voor een second opinion komen. Binnen onze discipline verrichten we tevens veel wetenschappelijk onderzoek. Onze speerpunten hierbij zijn immunotherapie, revalidatie en image guided surgery. Gemiddeld publiceren we zo’n 50 tot 60 onderzoeken per jaar.

Wil je meer weten over onze afdeling? Lees dan verder op Hoofdhalskanker.info of bekijk de patiëntervaringen op de website van het AVL.